Ga verder naar de inhoud

Algemeen

Hoofd- en halskanker slaat niet op één type van kanker, maar is een verzamelnaam voor kwaadaardige tumoren in bepaalde delen van het hoofd en de hals.

Ze kunnen zich bevinden ter hoogte van de stembanden, de amandelen, de tong, in de keel, de mond, de wangen, de neus, de sinussen, maar ook in de schedelbasis, de schildklier, de speekselklieren of op de huid. Op elk van die plaatsen kan de kanker ander gedrag vertonen, wat het onderzoek en de behandeling complex maakt.

Op basis van de plek waar de tumor zich ontwikkelt, maakten specialisten een fijnmazigere indeling.

  • Ze spreken over orale kankers als de ontstaansplaats de lippen, de tong, het tandvlees, het wangslijmvlies, de mondbodem of het harde verhemelte is.

  • Oropharynx-tumoren vinden hun oorsprong in de amandelen en de keelholte, nasopharynx-tumoren in de neusbijholte, en hypopharynx-tumoren in het lagere gelegen deel van het slikkanaal dat rond het strottenhoofd zit.
  • Larynxkankers ontstaan in het strottenhoofd, het afsluitende klepje dat daarbij hoort (de epiglottis) of de stembanden.
  • Daarnaast zijn er de tumoren in de neus- en sinusholtes.
  • Ook de grote en kleine speekselklieren in de mondholte kunnen aanleiding geven tot kanker.
  • Tot slot kunnen er ook tumoren groeien in de schildklier en op de huid van het hoofd en de hals.


Maar hoe verschillend de benamingen en brandhaarden ook zijn, alle types van hoofd- en halskanker hebben iets gemeen: ze zijn zeer ingrijpend en veranderen het leven van de patiënten vaak voorgoed.

Onderzoeksfoto