Ga verder naar de inhoud

Sociaal werker

Kanker kan zo overweldigend zijn en zoveel veranderingen met zich meebrengen dat patiënten door het bos de bomen niet meer zien. Of ze missen na een lange, zware behandeling de energie om veel te regelen. Een sociaal werker kan dan helpen door hen te informeren over hun rechten op ondersteuning en tegemoetkomingen, door hun ontslag uit het ziekenhuis mee te organiseren of een deel van de administratie over te nemen.

“Ik merk vaak de opluchting wanneer ik patiënten vertel dat ik bijvoorbeeld de thuisverpleging zal regelen. Zeker als ze kansarm zijn, of als ze niet of moeizaam kunnen spreken en eten, kan het nodig zijn hen bij te staan in de zoektocht naar een nieuwe weg in het leven. Ik ga ook na of ze steun kunnen krijgen uit hun omgeving. Als die de patiënt het gevoel kunnen geven dat hij of zij echt nog belangrijk is dan maakt dat een wereld van verschil. Soms hebben mensen met een verslavingsverleden weinig duurzame relaties over, maar dan help ik zoeken naar een goede buur of kennis die toch eens wat boodschappen kan doen of een oogje in het zeil kan houden. Patiënten willen vaak anderen niet tot last zijn, terwijl die anderen vaak heel blij zijn te kunnen helpen.”

— Sociaal werker Lut Van Cauwenbergh

Een sociaal werker kan helpen met juridische vragen of moeilijkheden, kan vervoer van en naar het ziekenhuis regelen, kan de patiënt in contact brengen met lotgenoten, of advies geven over diensten die de mantelzorger kunnen ondersteunen.

“Een dame die ik ooit begeleidde mocht na haar operatie niets meer eten of drinken, maar kon het toch opbrengen om aan de kust op een terras te gaan zitten. Ze bestelde dan een koffie, liet die voor wat het was en genoot van de zon en het zicht op zee. Wat een veerkracht… Ik vertel haar verhaal soms aan andere patiënten. Dat doet zoveel meer dan dat ik gewoon zeg dat ik hen begrijp. Ik heb de ziekte niet meegemaakt, dus au fond kan ik het niet begrijpen. Wat ik wel kan, is hen met hart en ziel ondersteunen.”

— Sociaal werker Lut Van Cauwenbergh