Ga verder naar de inhoud

Trajectbegeleider

Wie hoofd- en halskanker krijgt, komt gedurende de behandeling heel wat specialisten en zorgverleners tegen. Om het overzicht niet te verliezen, kunnen patiënten terugvallen op een trajectbegeleider. Die wordt voor hen en voor hun naasten het aanspreekpunt voor, na en tijdens de behandeling.

“Patiënten die de diagnose krijgen, weten vaak niet goed waar ze aan toe zijn. Daarom is het goed dat ik ze kan opvangen wanneer ze de eerste keer op raadpleging komen of wanneer ze op een later moment slecht nieuws krijgen. Ik bekijk hun noden, geef informatie, maak indien nodig bijkomende afspraken. Patiënten kunnen mij op de raadpleging, telefonisch of per e-mail bereiken.”

— Trajectbegeleider Inge Demandt

De weg die patiënten moeten afleggen, is soms lang en meervoudig. Operatie, bestraling, revalidatie, thuis een nieuw evenwicht vinden – het volgt vaak heel snel op elkaar. Daarom is het nuttig dat een trajectbegeleider het overzicht bewaart en bekijkt welke hulpverleners er, naast de artsen en zorgverleners, moeten worden ingeschakeld op welk moment.

“Als patiënten heel jong zijn, kleine kinderen hebben of geen naasten meer hebben met wie ze de last kunnen delen, word ik altijd extra geraakt. Mijn bezorgdheid als zorgverlener neemt dan nog toe, mijn toewijding ook.”

— Trajectbegeleider Inge Demandt