Welke vooruitgang is er recent geboekt?
UZ en KU Leuven zijn al jaren pioniers in oncologisch onderzoek en kankerbehandelingen. Dat is voor hoofd- en halskanker niet anders. We geven graag enkele voorbeelden van recent, innovatief onderzoek in 2023 – waar uw gift tot bijdraagt.
Om efficiënt vooruitgang te maken op het gebied van hoofd- en halstumoren, focust het onderzoek door het team van prof Clement en prof Vander Poorten zich op het ontwikkelen, evalueren en rapporteren over nieuwe chirurgische, medisch oncologische en bestralingsbehandelingsmogelijkheden, met volgende onderzoekslijnen:
- Medische oncologie: immuuntherapie
- Chirurgie voor hoofdhalskanker
Help hoofd- en halskankeronderzoek van vandaag en morgen. Uw financiële steun draagt actief bij tot het ontwikkelen van een remedie, behandeling en nazorg.
Steun de strijd tegen hoofd- en halskanker
- U kunt het verschil maken voor patiënten die weer moeten leren spreken, eten en/of slikken.
- U kunt hun kansen op nieuwe levenskwaliteit vergroten.
- U kunt de onderzoekers die beslissende duw in de rug geven.
- U kunt preventie bij jonge mensen mogelijk maken.
1. Medische oncologie: immuuntherapie
In de immuuntherapie is de volgende stap die het UZ Leuven wil zetten (in samenwerking met het Fonds) Preoperatieve immuuntherapie bij patiënten met mondtumoren en de meting van de immuunrespons in het bloed.
Waarom is onderzoek naar immuuntherapie voor een operatie nodig? Omdat we in de praktijk zien dat er enkel een minderheid van de patiënten met hoofd-halskanker echt goed geholpen wordt met een immuuntherapie, zouden we in het bloed een aanwijzing kunnen vinden om vooraf te weten wie het meest baat zal hebben bij een immuuntherapie.
Ook voor deze stap zullen we een belangrijke steun van het Fonds nodig hebben.
“De meerwaarde van een clinicus die onderzoek doet, is precies dat die weet waar de tekortkomingen in de reële behandelingen en zorg zitten en op welke noden het onderzoek dus best inspeelt. Uitdagende studies voeren is uiteraard interessant en belangrijk, maar wat mij persoonlijk sterk drijft, is de zorg voor de patiënt en zijn familie. Die mensen krijgen bij de diagnose een koude douche, wel, ik wil hen de moed geven om de behandeling te doorstaan, en ik wil hen nog betere genezingskansen bieden dan op dit moment mogelijk is.”
2. Chirurgie voor hoofdhalskanker
A. Een nieuwe project rond minimaal invasieve chirurgische technieken
Om de mogelijkheid van een tumorwegname met lasermicrochirurgie langs de mond vóór de ingreep goed in te schatten, stelden Italiaanse collega’s een statistische formule op. Deze formule werd vervolgens gebruikt voor het opereren van onze Belgische patiënten via transorale lasermicrochirurgie.
B. De ontwikkeling van een miniatuurrobot voor stembandtumorwegname via de mond
Voor het onderzoek naar minimaal invasieve larynxkankerchirurgie, werken we vandaag samen met Ir. Sukrit Prasarnkleo en Prof. Dr. Ir. E. Van der Poorten aan de ontwikkeling van een miniatuurrobot voor stembandtumorwegname via de mond.
C. De evaluatie van de genezingskans bij patiënten waarbij het strottenhoofd werd verwijderd
De voorspellende factoren voor de genezingskans bij het verwijderen van het strottenhoofd, d.m.v. radiotherapie of chemotherapie, werd in kaart gebracht. Zo kan de hoofdhalschirurg de patiënt beter informeren en begeleiden. In deze patiëntengroep gaan we in de toekomst na of de begeleidende halsingreep lichter gemaakt kan worden.
Steun hoofd- en halskankerchirurgie
D. Het effect van de COVID19-pandemie in kaart te brengen
In samenwerking met het Belgisch Kankerregister stelden we helaas vast dat er een shift in de diagnose van strottenhoofdkanker is sinds de COVID19-pandemie , met meer vaststellingen van “gevorderde” stadia - stadium III en IV, en minder vroege stadia (stadium I en II).
E. Een focus op de patiëntengroep met speekselklierkanker
In deze patiëntengroep onderzochten we het recente fenomeen van het toenemende aantal patiënten met dit soort tumoren in de ouder wordende populatie (in het kader van de vergrijzing), en beantwoorden we de vragen hoe de oudere patiëntengroep anders getroffen wordt door de problematiek, en hoe we onze diagnose- en behandelingsstrategieën al dan niet moeten aanpassen aan de verhoogde kwetsbaarheid. De volgende studies lopen vandaag:
- Het opstellen van een uitgebreide databank hoofdhalstumoren voor onderzoek
- Een samenwerking met verschillende centra in het buitenland om de behandeling te optimaliseren.
- Een onderzoeksluik gericht op het beter en makkelijker diagnosticeren door gebruik van moleculaire biologische testen.
- Het zoeken naar een behandeling voor onbehandelbare tumoren in een reeds gevorderd stadium.
Steun de strijd tegen hoofd- en halskanker
- U kunt het verschil maken voor patiënten die weer moeten leren spreken, eten en/of slikken.
- U kunt hun kansen op nieuwe levenskwaliteit vergroten.
- U kunt de onderzoekers die beslissende duw in de rug geven.
- U kunt preventie bij jonge mensen mogelijk maken.